Odhalení pomníku Františka Kupky

V sobotu 24.června 2017 ve městě Opočno, které je rodištěm významného malíře Františka Kupky, proběhlo slavnostní odhalení pomníku tohoto malíře. Odhalení proběhlo u příležitosti připomínky šedesáti let Kupkova úmrtí. Bustu pro opočenský pomník daroval Vladimír Lekeš, majitel společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery, a George Waldes (nejstarší syn slavného sběratele, mecenáše umění a továrníka Jindřicha Waldese. Jindřich Waldes byl také nejbližší přítel a jediný podporovatel Františka Kupky. George se zase u Kupky učil v dětství malovat a Kupka ho spolu s paní Kupkovu učil francouzštině). Pomník s bustou zdobí opočenské Kupkovo náměstí.  

V září 2017 proběhne následné slavnostní odhalení identického pomníku ve městě Puteaux, který jej bude symbolicky spojovat s městem Opočno. Městečko Puteaux, které leží na levém břehu Seiny v blízkosti Paříže, a kde František Kupka strávil většinu svého života a kde také zemřel, podepsalo s Opočnem smlouvu o partnerství již v roce 2010. Slavnostní odhalení v Opočně proběhlo za účasti velvyslanců a zástupců měst.

Odhalení pomníku doplnila následná výstava věnovaná tvorbě Františka Kupky, jednoho ze zakladatele moderního abstraktního malířství, s názvem „Ženy v životě a díle Františka Kupky“ v renesanční radnici ve městě Dobruška, kde Kupka prožil své mládí. Na výstavu v Dobrušce během jednoho dne se přišlo podívat více než 1000 návštěvníků.

Busta pro památníky je dílem Jana B. K. Vlacha (1904-1962), velmi oceňovaného sochaře, který většinu života strávil ve Francii. Byl žákem u Jeana Bouchera na pařížské akademii. Vytvořil mimo jiné i bustu Edvarda Beneše. Podle sdělení George Waldese se na soše autorsky podílel i František Kupka. Busta, kterou získal právě Jindřich Waldes od Kupky, byla původně umístěná na čestném místě ve Waldesově obrazárně v Americké ulici v Praze, poté v roce 1939 byla zabavena gestapem spolu s dalším Waldesovým majetkem a následně umístěna v Zemské, později Národní galerii v Praze. Po roce 1996 se vrátila do rukou dědiců původních majitelů.

Autorem fundamentu, který je osazen slavnou Kupkovou bronzovou bustou, jak v Opočnu tak i v Puteaux, je akademický sochař Marian Karel (1944). 

Článek na Novinky.cz zde.