Dubnová aukce v Mánesu

Hlavní záložky

18.4.2021 - Dubnová aukce v Mánesu

Aukce umění Adolf Loos Apartment and Gallery, neděle 18. dubna ve 14 hodin

Na nedělní aukci umění, aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery, padaly nové světové aukční rekordy. Aukční síň tak opětovně potvrdila, že je lídrem českého trhu s uměním a na aukci umění v pražském Mánesu vydražila obraz malířky Toyen s názvem Cirkus z roku 1925 za fantastických 79.557.500 Kč. Jedná se tak o nový světový aukční rekord Toyen. Nádherný olej Jana Preislera „Tři ženy v lese“ se vydražil za rekordních 29.040.000 Kč. 

Toyen Cirkus poprvé vystavila v roce 1925 na proslulé světové výstavě L´art d´aujourd´hui (Umění dneška) v Paříži, společně s obrazem Přístav (nyní ve sbírce francouzského Národního muzea moderního umění CentreGeorges Pompidou v Paříži). Tvorba Toyen z tohoto  tvůrčího období je mezi sběrateli a investory velmi vyhledávaná. Obraz dražilo po telefonu pět zájemců. Velkým úspěchem aukce byla dražba dalšího díla od Toyen pohlednicového formátu s titulem Sans Titre /Bez názvu (Hlava kočkovité šelmy) z období kolem roku 1955, jehož cena se vyšplhala z 680.000 Kč na částku ke třem milionům korun. Obraz pocházel ze sbírky slavného zakladatele světového surrealistického hnutí André Bretona, který mu Toyen v padesátých letech osobně věnovala. 

Světového aukčního rekordu se dočkalo vrcholné dílo malíře Jana Preislera pojmenované Tři dívky v lese z roku 1906. Ikonickou malbu symbolismu obohacuje i její vynikající provenience, pochází ze sbírky sběratele, mecenáše umění a přítele Jana Preislera pana Bohuslava Duška. Pozornost dražitelů rovněž získal Preislerův pastel s názvem Tři ženy (V lese) z roku 1908, který se prodal za vynikajících 1.052.700 Kč.  

Další velmi cennou položku aukce představovala atraktivní olejomalba Alfonse Muchy s názvem Pohled do budoucnosti z roku 1938, pocházející ze sbírky osobního lékař Alfonse Muchy MUDr. Bobka. Okouzlující dílo se vydražilo za fantastických 13.500.000 Kč, což je rovněž nový autorský rekord malíře dosažený v České republice.  

Na aukci byl zastoupen také výrazný představitel francouzské poválečné figurativní malby Bernard Buffet, který byl ve své době považován za mezinárodní hvězdu srovnatelnou s Picassem. Jeho znamenité zátiší pojmenované Nature morte au pot de jacinthe (P.B. Amour) Paris z roku 1956 se vydražilo za 5.384.500 Kč. Buffet věnoval toto excelentní plátno svému milenci Pierru Bergé, spoluzakladateli ikonické módní značky Yves Saint Laurent.  

Významnou položku aukce představoval obraz Maxe Švabinského, Akt se slunečníkem (Kráčející). Obraz vznikl v plenéru během horkých letních dnů roku 1908 v Rajské zahradě na rozhraní Vinohrad a Žižkova, přičemž autor zachytil svou snoubenku Elu Vejrychovou. Cena obrazu vystoupala na 1.512.500 Kč.

Na aukci zazářilo i několik vynikajících děl Františka Kupky. Jedním z nich byla Kupkova vzácná Abstraktní kompozice z let 1930 až 1935, která se vydražila za 2.480.500 Kč. Mimořádného výsledku rovněž dosáhla jeho magická práce Cesta ticha II. (La Voie du Silence II.). Konečná cena obrazu byla 762.300 Kč. 

K senzacím aukce patřila dražba kolekce čtrnácti drobných kreseb Františka Kupky z významné sbírky mecenáše umění a továrníka Jindřicha Waldese. První z těchto kreseb koupil Waldes přímo od Františka Kupky v březnu 1919, ihned po jejich seznámení. Waldesova sbírka Kupků byla nejvýznamnější na světě a Waldes byl od počátku největším Kupkovým velkorysým podporovatelem a propagátorem. Všechny kresby se prodaly za vynikající ceny, které se pohybovaly v rozmezí od 52.000 Kč do 655.000 Kč. Dosažené ceny několikanásobně převýšily své vyvolávací ceny. 

V kategorii poválečného umění na aukci vynikla umělkyně Běla Kolářová. Její asambláž s názvem Automat na polykání peněz z roku 1966 se vydražila za rekordních 968.000 Kč. 

Současné umělce na dražbě zastupoval populární autor tzv. mýdlových bublin Jiří Georg Dokoupil. Jeho obraz plný bublin z roku 2015 se prodal za 835.000 Kč. Obraz Magdaleny Jetelové ze série Pacific Ring of Fire se vydražil za 653.400 Kč. Komorní práce MOTHERHOOD II. z roku 2019 od jednoho z nejvýraznějších současných malířů Hynka Martince se vydražila za téměř 230.000 Kč. 

 

Sběratelům umění bylo v jarní aukci nabídnuto 140 vynikajících uměleckých děl a celková cena za vydražené položky přesáhla 160.000.000 Kč. Během aukce bylo prodáno přes 90 % nabízených předmětů. 

Adolf Loos Apartment and Gallery také uspořádala další ročník charitativní aukce. Aukční výtěžek v plné výši bude darován na podporu Nadačního fondu AUTTALK Kateřiny SokolovéNadačního fondu Filipa Venclíka a Domova sociální péče Hagibor

 

 Děkujeme za Vaši přízeň a těšíme se na další setkání tentokrát již v budově Expo 58 na Letné!

 Adolf Loos Apartment and Gallery