Aukce 27. listopadu 2021 od 14 hodin, výstavní síň Expo 58 ART 

Aukce 27. listopadu 2021 od 14 hodin, výstavní síň Expo 58 ART 

Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery opět potvrdila, že je lídrem českého trhu s uměním. Na její listopadové aukci umění v Expo 58 ART v Letenských sadech padaly světové rekordy. Společnost vydražila obrazy proslulé malířky Toyen s názvem Serenáda a Dýchání spánku za rekordní částky. 

Na sobotní aukci umění aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery v novém výstavním prostoru Expo 58 ART padaly nové světové i autorské rekordy. Jednou z vrcholných položek aukce bylo ikonické plátno Serenáda. Ta pochází z autorčina vzácného, sběratelsky velmi ceněného tvůrčího období. Toyen obraz vytvořila v letech 1924–1925, obrazy z tohoto jejího “naivistického“ období jsou na trhu velmi vzácné. Samotný znalec díla Toyen, PhDr. Karel Srp, komentoval objev tohoto významného, až doposud veřejnosti neznámého díla, které́ bylo naposledy představeno na výstavě roku 1926 v Paříži slovy: „Jedná se o vůbec největší objev letošního roku...“ Tento vzácný olej se vydražil za rekordních 49.005.000 Kč. Jedná se o nejdráže prodané dílo Toyen z jejího “naivistického“ období. 

Druhým významným dílem Toyen v této aukci bylo plátno Dýchání spánku. Tento obraz vytvořila malířka v roce 1958, tedy v době, kdy se již plně aklimatizovala v Paříži. Právě toto období (1958 - 1962) patří k jejímu nejlepšímu. Zajímavá je i samotná provenience obrazu. Dílo pochází ze sbírky světově významné surrealistické malířky, sochařky, návrhářky a básnířky Meret Oppenheim. I u tohoto galerijního oleje padl světový aukční rekord malířky, konkrétně za její poválečné období. Konečná cena činí 18.150.000 Kč. 

Třetím dílem Toyen v aukci byla mimořádně vzácná erotická kresba z roku 1932, která se vydražila za úctyhodných 2.057.000 Kč.

Mistrovský olej Na břehu Marny z roku 1895. Okouzlující práce od malíře světového formátu Františka Kupky, se prodal za 5.021.500 Kč.  Obrazje unikátní ukázkou toho, jak vypadala Kupkova raná díla, pocházející z pražského, vídeňského a následně počátečního pařížského období. 

Listopadová aukce nabídla také řadu kvalitních děl od excelentních malířů minulého století ze slavné sbírky známých sběratelů Cyrila a Bohuslava Duška. 

Jedná se například o díla Antonína ChittussihoBedřicha HavránkaJosefa Navrátila či Antonína Slavíčka. Sbírka obrazů bratří Dušků byla v minulosti označována za nejkrásnější soukromou obrazárnu českých malířů 19. a počátku 20. století. 

Klenotem v aukci bylo mistrovské komorní dílo Milenci v lese z roku 1906 od Jana Preislera, zakladatele české moderní malby. Olej se vydražil za krásné 2.964.500 Kč.

Neméně exkluzivním dílem z této renomované sbírky byl obraz Bedřicha HavránkaKrajina s rybníkem a pasačkou koz, ta se prodala za 665.500 

Autorského rekordu se dočkala signifikantní práce tzv. bubliny od současného a populárního umělce Jiřího George Dokoupila. Z vyvolávací ceny 780.000Kč vystoupala až na 2.420.000 .  

Velkou pozornost na sebe strhl vynikající a raritní obraz Zdenka Sýkory s názvem Kompozice z roku 1987, který se vydražil za 3.388.000 . Aukce nabídla i Sýkorovy proslulé lineární serigrafie, konkrétně 13 linií pro Karla Hynka Máchu a Blue Prone (Modrý ležák), o který byl rovněž velký zájem. 

Téměř milionové částky (968.000 Kč) dosáhla abstraktní práce na papíře od Františka Kupky s názvem Etude pour Quatre Histoires De Blanc Et De Noir z let 1925 – 1926. 

Jeden z dalších úspěchů představoval obraz Miloslava Holého s názvem Viadukt v Hlupočepích z roku 1928. Cena se v aukci vyšplhala na 363.000 . Podobného úspěchu se podařilo dosáhnout i u Jiřího Trnky, kde se jeho 5 ti dílný litografický cyklus Sen noci svatojánské z roku 1961  prodal za 217.800 Kč

Velkým a překvapujícím skokanem aukce byla nenápadná práce na papíře od Kamila Lhotáka s názvem Young Lady M.H., která se z vyvolávací ceny 10. 000 Kč vyšplhala na překvapujících 133. 100 Kč

Adolf Loos Apartment and Gallery také uspořádala další ročník charitativní aukce. Aukční výtěžek v plné výši bude darován na podporu Nadačního fondu AUTTALK Kateřiny SokolovéNadačního fondu Filipa Venclíka a Domova sociální péče Hagibor

 Aukční síň dražila při sobotní aukci 123 položek a prodala se drtivá většina z nich. 

 Všechna umělecká díla byla prověřena nejvýznamnějšími českými experty a zahraničními odborníky. Aukční síň poskytuje jako jediná v České republice doživotní záruku pravosti nabízených uměleckých děl.

 Děkujeme za Vaši přízeň a těšíme se na další setkání!

 Adolf Loos Apartment and Gallery