Nejdražší obraz českých aukcí do roku 2019 byl předán do Leopold Museum ve Vídni

Vrcholný obraz Oskara Kokoschky „Praha – Pohled z křížovnického kláštera“ vydražený na říjnové aukci Adolf Loos Apartment and Gallery v Praze za rekordních 78.5 milionů korun, který byl nejdráže prodaným uměleckým dílem na českém aukčním trhu do roku 2019, byl zapůjčen jako dlouhodobá zápůjčka významným českým podnikatelem a filantropem do vídeňského Leopold Museum.

Dle sdělení ředitele Adolf Loos Apartment and Gallery, Vladimíra Lekeše, toto prestižní muzeum, kde se nachází nejkvalitnější sbírka obrazů Oskara Kokoschky a Egona Schieleho na světě, projevilo o toto skvostné dílo velký zájem. Jejich úsilí vyvrcholilo dlouhodobou zápůjčkou, která nepochybně přitáhne pozornost mnoha návštěvníků jak z Rakouska, tak i ze zahraničí. Kvůli tomuto dílu byli v Leopold Museum dokonce ochotni urychleně přebudovat svoji stálou expozici. Obraz osobně převzal dne 21. ledna 2020 pan Dr. Hans-Peter Wipplinger, ředitel Leopold Museum ve Vídni, za účasti mnoha významných hostů z oblasti kultury a také české velvyslankyně ve Vídni paní JUDr. Ivany Červenkové.

Oskar Kokoschka v tomto svém mistrovském díle zachytil pohled na Hradčany a Vltavu s Karlovým mostem. Centrem obrazu zde nejsou výrazné budovy, ale dech beroucí pohled na město se stromy v popředí, které rafinovaně umocňují eliptickou perspektivu obrazu. Kokoschka obraz namaloval roku 1934 z okna Řádu křižovníků v Praze. Celkem malíř během svého pobytu v Praze v letech 1934-1938  namaloval pouze šestnáct pohledů na město z nichž většina je umístěna ve státních národních galeriích.

V Leopold Museum se nachází nejdůležitější sbírka rakouského moderního umění, která se zaměřuje na vídeňskou secesi, uměleckořemeslné dílny Wiener Werkstätte a na období modernismu a expresionismu. Zcela unikátní kolekci nashromáždil patron moderního umění Dr. Rudolf Leopold se svoji manželkou. Společně se jim podařilo získat vynikající díla umělců, jako jsou Egon Schiele, Gustav Klimt a Oskar Kokoschka. Je poctou pro každé dílo a jeho majitele být zastoupen ve sbírkách tohoto světově prestižního muzea.