Výstava Kupka - Mucha 3D prohlídka

Společnou výstavou Františka Kupky a Alfonse Muchy zahájila renomovaná galerie a aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery oficiálně svou činnost v ikonické budově Expo 58 v Letenských sadech. Tuto unikátní výstavu navštívilo během pouhých tří týdnů neuvěřitelných 18 000 platících návštěvníků. Hodnota vystavených děl přesáhla částku dvě a půl miliardy korun a jednalo se tak o nejnavštěvovanější i nejdražší výstavu v České republice, kterou pořádala soukromá galerie. Návštěvníci měli neopakovatelnou možnost spatřit unikátní díla světového významu obou mistrů ze soukromých sbírek. Výstava svou kvalitou aspiruje na výstavu roku v České republice.

Výstavu, jako volné připomenutí jediné společné výstavy Františka Kupky a Alfonse Muchy, která se konala v roce 1936 v Paříži, pod názvem F. Kupka - A. Mucha, v „Musée des Écoles Étrangéres Contemporaines“ v Jeu de Paume v Tuilerijských zahradách, uspořádala Adolf Loos Apartment and Gallery v Expo 58 ART v Letenských sadech v Praze. Galerie touto jedinečnou výstavou oficiálně zahájila výstavní činnost ve své nové výstavní síni Expo 58 ART.

Budova Expo 58 je považována za jednu z nejkrásnějších staveb světové moderní architektury druhé poloviny 20. století, která se stala symbolem mezinárodního úspěchu československého umění a architektury. Objekt zapsaný na Listinu světového kulturního dědictví UNESCO, který obdržel na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu hlavní cenu (Zlatou hvězdu - Grand Prix) a dalších třináct ocenění, je tak znovu otevřen veřejnosti.

Unikátní výstava představila více než osmdesát významných děl dvou českých malířů světového významu, Františka Kupky a Alfonse Muchy, kteří byli jedněmi z nejpozoruhodnějších postav českého a světového umění první poloviny 20. století. Většina obrazů byla zapůjčena ze soukromých sbírek z tuzemska a zahraničí, některá díla měli možnost návštěvníci vidět vůbec poprvé. Několik vystavených obrazů pocházelo z nejslavnější předválečné sbírky Františka Kupky, kterou vlastnil továrník, mecenáš umění a Kupkův nejbližší přítel a podporovatel Jindřich Waldes. Představena byla i díla pocházející z proslulé sbírky významného pařížského galeristy Louise Carrého, který jako jediný Františka Kupku zastupoval (od roku 1951 do roku 1957). Dále byla vystavena díla původně ze sbírek manželky malíře paní Eugenie Kupkové, blízkého přítele A. P. Galiena, Jiřího Koláře a dalších významných sběratelů. Vystaveny byly společně vůbec poprvé jediné dvě sochy vytvořené Františkem Kupkou - bronzové busty jeho manželky Eugenie.

Výstavu ve formátu 3D máte možnost vidět i nyní na našich stránkách: zde